.

Társadalmi célú hirdetések

Az igazság a kristálymetről

Lapozzon bele a füzetbe!

 

MI A KRISTÁLYMET?
(részlet a füzetből)

Fotó: istock.com/Lou Oats
Fotó: istock.com/Lou Oats

A kristálymet a kristályos metamfetamin rövidítése. Ez a metamfetamin nevű drog egyik formája.

A metamfetamin egy fehér, kristályos drog, amelyet felszippantanak, elszívnak vagy injekcióznak. Néhányan még szájon át is fogyasztják, de mindenkiben erős vágy alakul ki arra, hogy tovább használja, mivel a drog a boldogság és a jó közérzet hamis érzését kelti – hirtelen magabiztosságot, hiperaktivitást és energikusságot. Az étvágyat is csökkenti. Ezek a hatások általában 6-8 órán keresztül tartanak, de tarthatnak akár 24 órán át is.

Az első élmény lehet, hogy valamennyire kellemes, de a metamfetamin már az első perctől fogva elkezdi tönkretenni az emberek életét.

 
Egy met-használó 2002-ben...
...és 2,5 évvel később
Egy met-használó 2002-ben... 
...és 2,5 évvel később

MI A METAMFETAMIN?

A metamfetamin egy illegális drog, ami ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a kokain vagy a többi kemény utcai drog. Számos beceneve van – a legáltalánosabbak a feta, ice, met, vagy a leggyakoribb, a speed.

A kristálymetet minden korosztály használja, de leginkább diszkódrogként fogyasztják az éjszakai szórakozóhelyeken vagy rave-partikon. A leggyakrabban használt szlengneve az ice vagy jég.

Ez egy veszélyes és erős kémiai anyag, és mint minden drog, méreg, amely először élénkítőszerként hat, majd módszeresen tönkreteszi a testet. Így fogyasztása súlyos egészségügyi problémákkal – emlékezetkieséssel, agresszióval, pszichotikus viselkedéssel és lehetséges szív- és agykárosodással – jár.

A mettől nagyon könnyen függővé lehet válni. A drog felemészti a test erőforrásait, és olyan pusztító sóvárgást alakít ki, amelyet csak még több drog fogyasztásával lehet enyhíteni.

A kristálymet hatása koncentrált, és sok fogyasztója arról számolt be, hogy már az első használat után függővé vált tőle.

„Kipróbáltam egyszer, és BUMM! Függő lettem” – mondta az egyik metfüggő, aki elvesztette a családját, a barátait, zenészi hivatását, és végül az utcára került.

Következésképpen ez az egyik legkeményebb, legnehezebben kezelhető drogfüggőség, és sokan halnak meg a csapdájában.

„Akkor kezdtem kristálymetet használni, amikor utolsó éves középiskolás voltam. Mielőtt még a főiskola első félévét befejezhettem volna, a met már olyan nagy problémát jelentett, hogy fel kellett adnom a tanulmányaimat. Úgy néztem ki, mintha bárányhimlős lennék, mivel órákon át a tükör előtt álltam, és az arcomat csipkedtem. Minden időmet a met használatával vagy megszerzésével töltöttem.” 
– Anne Marie

 

-->

© 2002 - 2015  Magyar Prevenciós Alapítvány. Minden jog fenntartva.  |  impresszum  |  kapcsolat  |  közhasznúsági jelentés